Patellaluksasjon og forebygging

07.06.2023
Patella = kneskålen

Hundens patella ligger innkapslet i en sene tilhørende en viktig knestrekkermuskel som heter Quadriceps femoris. Denne muskelen går over til å bli en sene like før den passerer hundens kneledd. Furen ligger i en grop (patellafure) i lårbeinet. Patellaen er festet til den indre overflaten med et ligament, patellaligamentet. Senen ligger over den fremre del av kneleddet, hvor kneskålen glir i forhold til lårbenet.

Normalt ligger kneskålen stabilt i patellafuren, og kan ikke skyves ut hverken innover eller utover. En lukserende patella hopper ut av sporet den ligger i på lårbenet. Dette skjer når lårbeinet eller leggbeinet er feilutviklet eller litt vridde, slik at patellaen ikke havner midt i furen når musklene på fremsiden av låret trekker seg sammen. Eller fordi furen i lårbeinet der kneskålen skal ligge er for grunn.

Feil vinkler i bakbena kan gjøre hunden mer disponert for tilstanden. Det samme kan manglende støttemuskulatur. Patellaluksasjon er arvelig og man forebygger tilstanden ved å bruke friske hunder i avl.

Bakparten er hundens motor og muskelen tilhørende patellasenen må holdes sterk, og alle muskler i bakparten må holdes i god form. En sterk Quadriceps Muskel vil kunne bidra til å gi senen mer stramhet og dermed hjelpe til noe med å gjøre den mer stabil.

En trent kropp tåler alltid mer enn en utrent kropp. Muskler uten tonus stabiliserer og styrker leddene dårligere. Naturlig aktivisering og gradvis økende treningsmengde er viktig. Muskelens bindevev utgjør ca 30% av muskelen.

Enkle og morsomme treningsøvelser for friske hunder kan være "sitt-stå". Slik som knebøy for oss. Opp trapper og opp bakker, eller gå rolig over cavaletter er øvelser som styrker bakparten. (Mye fine videoer på YouTube) Kupert terreng på tur, klatre eller balansere over stokker og stein. Helst i rolig tempo. Hunden får ikke sterke muskler av å gå tur på flat mark.

For hunder med påvist eller mistenkt patellaluksasjon, be veterinær og terapeut om hjelp. Vanntredemølle er noe som ofte brukes som terapi i starten. Det er normalt at meget lavgradig luksasjon kan forsøkes behandles med konservative metoder, mens høyere grader krever kirurgi. Dette kan din veterinær avgjøre.

Ellers er det tidligst 12 måneder ved undersøkelse, klubben har som anbefaling 18 måneder ved undersøkelse.

Ha det gøy på tur, hilsen Margarita ved Havana Luxe kennel.

Kvalitetssikring av artikkelen er gjort av Linn Terese Østerhagen, leder ved NTH.

Kilder: Astrid Indrebø, oppdretterskolen bind 1. Dommerelev kompendium NKK.

NHT, Hundeterapeut Line Terese Østerhagen, boken Sterk og sprek hund.
Bilder kan ses på PDF fil, Hill's Atlas Veterinary Clinical Anatomy. Hele kan lastes ned på nett. Mye nyttig info.